Menu

HSP

“What if I fall…? But darling, what if you fly?”

Onzekerheid! We hebben er allemaal wel eens last van. Als HSP’er komt zo’n gevoel extra hard binnen. Vandaag nog kwam ik ermee in aanraking. Al ruim een jaar werk ik aan een project zonder dat dit direct tot een tastbaar resultaat leidt. Steeds weer kon ik mezelf aanmoedigen om door te gaan in de wetenschap, diep in mijn hart, dat het project klopt en meer dan de moeite is om mee door te gaan. Dat vertrouwen kon ik voelen. Tot vandaag. Ineens slaat de onzekerheid toe als een mokerslag… Het werkt verlammend. En in plaats van me aan de identificatie met onzekerheid te onttrekken omdat ik weet dat deze uit mijn kleine zelf voortkomt, word ik er in meegezogen en ga ik me steeds kleiner en nietiger voelen. Ik vraag me echt af of ik er nog uit kan komen, zo sterk is de emotie. Gevolg? Schaamte! Als therapeut zou ik toch beter moeten weten?… gaat het door mij heen. Met, je raad het al, nog meer ongemak als gevolg. Tijd dus voor wat zelfonderzoek!

Na even gevoeld te hebben ontdek ik dat ik last heb van faalangst. Ai… Geen goed idee om daaraan toe te geven. Om het los te kunnen laten, besluit ik te onderzoeken wat het geschenk van mijn schaduwkant “de angst” is. En wat blijkt? Door die angst probeer ik mezelf te beschermen. Mijn faalangstige ik is bang dat als mijn project resultaat krijgt ik het niet aankan en ik overspoeld wordt door verplichtingen wat ten koste zou gaan van mijn energieniveau. Bingo! Hier wringt de schoen. Wat een inzicht. Als volgende stap maak ik een affirmatie waarin ik aangeef wat ik wel wil en ik verwerk het doel van mijn faalangst ook erin. Het resultaat:

“Ik geef mezelf toestemming om in mijn werk in mijn kracht te staan en die innerlijke kracht gebruik ik ook om rust en vrije tijd voor mezelf te creeren”.

Op het moment dat ik de woorden op papier zet, voel ik mijn gevoel van verlamming als sneeuw voor de zon verdwijnen en mijn levensenergie stroomt met hernieuwde kracht door mij heen. Daar waar eerst onzekerheid was, is nu enthousiasme voelbaar. Wat ben ik blij dat ik mijn angst in de ogen heb gekeken i.p.v. er voor weg te lopen! Ik ben een dankbaar mens.

Ben jij benieuwd hoe je anders met een ongewenste emotie of gedrag om kunt gaan? Voel je vrij om een e-mail te sturen: desiree@lichtwerkenhartzaken.nl

Harte-groet!
Desiree